Νοεμβρίου 03, 2006

Ίδιες απαντήσεις

Εδώ και πολλές μέρες με τρώει. Παρακολουθώ όλα όσα γίνονται τους τελευταίους δύο μήνες, σχετικά με την παιδεία, με τα παιδιά, με τους καθηγητές, με τα σχολεία, με τις καταλήψεις, με τα βίντεο. Καλά όλοι αυτοί που μιλάνε που ζούνε; Μάλλον στο φεγγάρι. Γιατί αν ζούσαν εδώ, θα τα ήξεραν, θα τα είχαν δει.

Παρακολουθώ εκπομπές στην τηλεόραση. Καλές εκπομπές. Συζητήσεις με ανθρώπους από όλους τους χώρους. Και ρωτάω ένα απλό πράγμα. Γιατί όλοι, από όποια μεριά και να είναι λένε μόνο ψέματα; Γιατί απλά κοροιδεύουν;

Γίνεται ερώτηση σε δάσκαλο. Τι φταίει
λεβέντη μου; Το κράτος φταίει απαντάει.
Ρωτάς έναν μαθητή. Τι φταίει επαναστάτη μου; Το κράτος φταίει απαντάει.
Σκέφτεσαι να ρωτήσεις έναν πολιτικό της Νεάς Δημοκρατίας, κυβέρνηση είναι λες. Τι φταίει κύριε της κυβέρνησης; Το ΠΑΣΟΚ φταίει σου απαντάει.
Ας ρωτήσω σκέφτεσαι έναν πολιτικό του ΠΑΣΟΚ. Τι φταίει κύριε της αξιοματικής αντιπολίτευσης;
Φταίει η Νεά Δημοκρατία, απαντάει αυτός.
Τελευταία ελπίδα μας. Η αριστερά. Ρωτάς κάποιον πολιτικό του ΚΚΕ και του Συνασπισμού. Τι φταίει κύριοι της αριστεράς; Τα δύο μεγάλα κόμματα φταίνε, απαντάνε με μία φωνή.

Συνεννοημένοι είναι όλοι τους; Την ίδια κασέτα παίζει το χαζομαγνητόφωνό τους; Για την παιδεία φτάει ΜΟΝΟ το κράτος; Οι κυβερνήσεις, όποιες και αν είναι μόνο αυτές φταίνε;
Μου κάνουν πλάκα; Δεν ξέρουν τι φταίει; Κανένας δεν ξέρει;
Γιατί κανένας δεν λέει την αλήθεια; Γιατί δεν λέει ο καθένας από τη μεριά του τι νομίζει ότι φταίει;
Δεν μπορεί ο μαθητής, ο δάσκαλος, και οι πολιτικοί να λένε το ίδιο. Είμαι σίγουρος ότι και άλλα φταίνε. Έχουμε πάει και εμείς σχολείο βρε αδέλφια. Κάτι ξέρουμε και εμείς. Και δυστυχώς για εσάς δεν θα τα ρίξω όλα στο κράτος. Θα σας πω τα δικά μου.