Νοεμβρίου 03, 2006

Μαθητές

Ακούω στις συζητήσεις τους μαθητές να λένε φοβερά πράματα. Στα 16 τους λένε, ότι τους νοιάζει το 5% του ΑΕΠ, το τι θα γίνει όταν θα γίνουν φοιτητές, ότι είναι κατά της βάσης του 10. Είναι ρε γαμώτο αυτά τα προβλήματα των μαθητών του γυμνασίου και του λυκείου;

Στο σχολείο οι μαθητές περνάνε 6 ώρες περίπου, Δηλαδή το 1/4 της ημέρας τους. Πως λοιπόν δεν μιλάνε για πράγματα της καθημερινότητας τους μέσα στο σχολείο. Δεν λένε τίποτα για το τι δασκάλους και καθηγητές έχουν, τι βιβλία έχουν, τι αίθουσες έχουν και γενικά δεν λένε τίποτα για απλά πράγματα που ζουν.

Φωνάζουν για τη βάση του 10 και εγώ ρωτάω. Ποια τμήματα είναι αυτά που φέτος δεν μπήκαν φοιτητές; Κάτι ιχθυοκαλλιέργιες, κάτι ζωικής και φυτικής παραγωγής και γενικώς τέτοια τμήματα. Γιατί έτσι; Απλά γιατί αυτά τα βάζουν οι μαθητές για να κοροιδέψουν τον κόσμο. Τους γονείς, τους συγγενείς, τους φίλους μα πάνω απ' όλα τους ίδιους τους εαυτούς τους. Τα έβαζαν απλά για να λένε ότι κάπου μπήκαν. Με 3; Ναι με 3. Θα μπορούσα να κάνω μία πρόταση. Να περνάνε με 3 μεν σε αύτα τα τμήματα, μόνο όσοι τα έχουν στις 3 πρώτες επιλογές τους. Αυτό θα σήμαινε, ότι εκεί ήθελαν να σπουδάσουν και όχι ότι εκεί έτυχε.

Συνεπώς. Γιατί τα παιδιά πάνε σχολείο;
Τα παιδιά πάνε απλά για βόλτα. Δεν μαθαίνουν τίποτα. Δεν διδάσκονται τίποτα και απλά περιμένουν να περάσει η ώρα να πάνε μετά το σχολείο στο φροντιστήριο μήπως και μάθουν κάτι. Καλώς ή κακώς εκεί κάτι μαθαίνουν.

Φυσικά έχω και ένα ψιλοπροβληματάκι με τη γενιά αυτή. Νιώθω ότι δεν τους ενδιαφέρει τίποτα. Και μου κάνει τρομερή εντύπωση. Καλέ, τίποτα; Απολύτως;
Φτάνει να πας να πιεις ένα καφέ δίπλα τους και να τους ακούσεις. Βρε ξάπλα, μιλάμε για πολύ ξάπλα. Κουβέντες χωρίς νόημα. Συζητήσεις για το τίποτα. Και γαμώτο, νομίζω και νιώθω, ότι είναι πολύ έξυπνα και πολύ τυχερά παιδιά. Τυχερά γιατί έχουν περισσότερα εφόδια από τις παλιότερους. Ο κόσμος της πληροφορίας και της μόρφωσης έχει μεγαλώσει. Μπορούν να μαθαίνουν από παντού.


Και φυσικά η κατάσταση χειροτερεύει. Ήρθαν τα κινητά. Απίστευτο. Μάθημα με το κινητό. Λογικό. Ας τραβήξουμε κανα βίντεο να το έχουμε βρε παιδιά να θυμόμαστε πως περνούσαμε. Ας τραβήξουμε φυσικά και καμμιά τσόντα, να έχουμε να θυμόμαστε τα πρώτα μας μαθήματα στο sex. Σιγά σιγά ας βάλουμε και κανα όπλο στα σχολεία να μάθουμε και σκοποβολή. Ολυμπιακό άθλημα είναι άλλωστε, και πλησιάζει και ο στρατός.

Και φυσικά, παρακολουθώντας τηλεόραση, βλέπεις όλο τον κόσμο, γονείς, δημοσιογράφους, πολιτικούς, όλους να ξαφνιάζονται. Γιατί αδέλφια; Σε γυάλα είστε; Δεν βλέπετε;

Καλή συνέχεια...